Læsning hjemme med de yngste skolebørn
Der er meget at holde styr på som forældre til nystartede skolebørn. Aula, legeaftaler, penalhus, madpakke, møder – og minimum 20 min. læsning hjemme hver dag. Vi har samlet nogle gode tips til, hvordan I kan gøre læsningen derhjemme til en hyggelig stund.
Af Helene Andersen
Læsestunden hjemme
Sådan kan I gøre:
- Sæt jer tæt sammen.
- Hvis det er en ny bog, så læs titlen sammen, kig bogen igennem og tal lidt om, hvad den mon handler om.
- Læs evt. de første par linjer højt for barnet, og peg på ordene. Barnet læser de samme linjer, mens han/hun peger.
- Hvis barnet starter, og ordet driller, så hjælp ved at sige bogstavets første lyd – og evt. hele ordet, hvis det ikke hjælper.
- Når barnet læser og måske læser lidt forkert, så ret kun, hvis det forstyrrer forståelsen.
- Giv masser af ros og opmuntring undervejs.
- Tal om teksten/historien til slut. Den nye læser bruger meget energi på at afkode ordene i starten og kan have brug for at få gentaget handlingen.
I starten vil 20 min., hvor barnet selv læser, for mange være for lang tid. Derfor lad evt. barnet læse 5-10 min., og brug resten af tiden på, at den voksne læser højt – eller på at høre en lydbog sammen.
Sæt gerne et stopur på 20 min. i starten – og hen ad vejen, som barnet kan læse i længere tid, sæt tiden op med f.eks. 5 min. ad gangen.
De rigtige bøger
Hvordan vælger I de rigtige bøger? Et tip er, at starte med de lette og lydrette bøger. Lydrette bøger indeholder flest lydrigtige ord, altså ord som skrives på samme måde, som de udtales.
Det er vigtigt med succesoplevelser, når man skal lære at læse – så pas på med at læse for svære bøger. En god tommelfingerregel i begyndelsen er, at hvis barnet skal have hjælp til mere end to ord på en side, så skal den læses sammen med en voksen og ikke alene.
Læs gerne de samme bøger et par gange, da det både giver større sikkerhed i at afkode og mere selvtillid.
Øvelse gør mester - læsemester
Der skal læses mange bøger, før man bliver en sikker læser.
På biblioteket kan du og dit barn låne mange forskellige bøger – og bøger, som stiger i sværhedsgraden.
Der er både lydrette bøger og lixbøger, fra lix 3 og op til 24.
Tag barnet med på biblioteket – det er altid sjovere at læse noget, man selv har været med til at vælge.
Hvis dit barn er glad for bøger om dyr, sport og andre emner, så findes der også mange fagbøger til begynderlæseren.
Spørg gerne bibliotekaren om hjælp.
Hold fast i at læse for hinanden
Når barnet læser mere og mere sikkert – og begynder at kunne læse alene, så brug alligevel tid på at læse sammen. Dels er det rart at læse for en voksen og vise, hvor god man er blevet – og dels er det hyggeligt at få læst historier, som man endnu ikke selv kan læse. I kan også høre historien sammen på lyd (f.eks på eReolenGo).
Højtlæsning hjælper barnet med at danne indre billeder af handlingen, hvilket er vigtigt for at blive en god læser. Samtidig er det at få læst højt af stor betydning i forhold til at høre nye ord og få udvidet sit ordforråd.
Gode historier er også bare en god pause fra hverdagen. Et sted hvor man kan slappe af og være sammen med sin familie – og et sted, hvor ens fantasi og forestillingsevne kan komme i spil.
På biblioteket kan I finde ”Læs højt” -bøger, der er gode at samles om.
Husk at I altid kan spørge om hjælp til at finde de rigtige bøger, både når det gælder bøger til selvlæsning og højtlæsning.