Litteratur

Læs en god bog, mand!

Lad os fejre mændenes dag i selskab med litteratur, der udfordrer den mandlige identitet

Af Signe Schroll Feldmeier

lyserød cowboy
eReolen

I anledningen af mændenes internationale kampdag, hylder vi litteratur om mænd. Men ikke klassisk cowboy-litteratur, næh nej.
Bøger med manden som den urørlige helt, der kun kommer ud på dybt vand, når han bliver skudt på af røvere og banditter er outdated.

Her er tale om den litteratur, som tør at vise mandens mange sider frem og udfordrer det ideal, der stadig lever i dag. 

 

Den ensomme mand 

Et anderledes billede på ensomhed finder du i Audur Olafsdottirs roman "Ar: Hotel Silence" (2018), hvor hovedpersonen har besluttet sig for at begå selvmord i et fjernt land. 
Vi følger ham på rejsen, hvor han lige så langsomt finder tilbage til livet igen - naturligvis i sit møde med andre mennesker. Det er en smuk og håbefuld roman på en stilfærdig og langsom måde. 

 

Den samfundskritiske mand 

Her har jeg valgt at fremhæve en gammel kending: "Doppler" (2015) af norske Erland Loe. Den handler om en helt igennem velfungerende samfundsborger med arbejde og familie. En dag falder han på cyklen og får en åbenbaring: livet har ingen mening, så han flytter ud i skoven og vil leve langt fra mennesker og klare sig selv. Følg med i hans forsøg på at blive uafhængig af samfundet og hans venskab med elgen Bongo. Erland Loe skriver virkelig godt om lidt pudsige mænd med sort humor og samfundskritiske briller. 

 

Manden i forfald 

"Hærværk" (1893) af Tom Kristensen er en af de klassikere, man ikke kommer udenom.
På helt nært hold, følger vi en mands forfald, mens han drikker sig fra job, familie og hjem. Meget ubehagelig, men stadig vedkommende læsning, der behandler ensomhed og manglende succes på en måde, der gør os klogere den dag i dag. 

 

Sportsmanden

"Mestrene"(2023) af Malthe Tellerup er en autobiografisk roman om at vokse op i et håndboldmiljø som en queer person. Den behandler på meget overbevisende måde vinder-mentaliteten og dykker ned i alle de følelser, der er på spil i de her mandsdominerede sportsmiljøer (både de gode og de dårlige). Et anderledes take på mænd og sport. 

 

Den voldelige mand 

Jeg elsker romanen "Ondskab" (2014) af Jan Guillou. Den handler om en dreng, hvis liv er fuldstændig indhyllet i vold. Han bliver banket derhjemme af sin stedfar og må selv bruge volden til at forsvare sig selv og sin position i skolen og senere i mødet med det fuldstændig sindssyge "kammerat-opdragelsessystem", der hersker på den kostskole han sendes til. Det særlige ved den her roman er at hovedpersonen langt fra er dum og usympatisk. Han er intelligent og har mange fine og bløde sider - især i hans venskab med værelseskammeraten Pierre. Man holder med ham i hans kamp for at bryde ud af voldens spiral. 

 

Den moderne mand 

Vil du have et nuanceret, morsomt og selvkritisk indblik i tankerne omkring det at være mand, så bør du læse Sebastian Lynggaards "Mandsforrædder" (2022). Det er ikke en roman, men snarere en slags filosofisk selvhjælpsbog krydret med personlige anekdoter og selvransagelse. Forfatteren står også bag profilen @Herligesvend, der poster memes med nuttede dyr, glimmer og skarp samfundskritik. 

 

Den erotiske mand

Bjørn Rasmussens roman "Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet" (2011) vækker både fascination og ubehag med sine utroligt eksplicitte beskrivelser af et sadomasochistisk forhold mellem en 15-årig dreng og hans 20 år ældre ridelærer. 
Romanen handler om at vokse op i det mørke Jylland og skjule sin homoseksualitet. Den handler også om grooming og udnyttelse, men mest af alt om identitet og seksualitet. 

 

Manden som far

Der er to interessante spor at følge under far-temaet. For det første er der det problematiske og traumefyldte forhold mellem far og søn, som udforskres af Glenn Bech i "Farskibet" (2021), hvor faren begår selvmord og dermed udløser en rasende fortælling om fravær og svigt. 
Det andet spor udforskes af Victor Boy Lindholm i romanen "En del af hjertet går ud af kroppen" (2024), der handler om farskabet set fra fortællerens synspunkt og ikke mindst den frygt og de tanker man gør sig, når man står over for rollen som far og et lille nyt liv. 

 

Manden i overgangsalderen 

Ok, der er rigtig mange forfattere, der skriver om mænd i overgangsalderen. Nævner i flæng: Knausgaard, Rifbjerg, Erland Loe, etc.
Jeg har valgt at fremhæve Kristin Hammanns "Georgkomplekset" (2022), fordi den rammer plet med sin portrættering af den forsmåede, jaloux og gnavne mand i overgangsalderen, der hele tiden træder i samfundsspinaten.
Desuden er Hammann en mester i at fremskrive menneskets allermest pinlige og smålige sider - men hun gør det på en kærlig og morsom måde.
Læs den og læs i samme omgang Nina Lykkes "Vi er her ikke for at have det morsomt" (2024), der kredser om samme tema. 

 

Glædelig mandedag! 

Signe

(Artiklen er skrevet og udgivet på eReolen)